Telefonszám: +36 30 163 6363 info@dubaimagyarul.com RO

Hasznos információk

Autóbérlés, autóvezetés

Az autók bal kormányosak, a vezetési szabályok megegyeznek az európai szabályokkal. Autóbérlés csak nemzetközi jogosítvánnyal lehetséges. A nemzetközi vezetői engedélyek és a tengerentúli vezetői engedélyek nem érvényesek magán gépkocsikra az Emirátusok területén.

Alkoholfogyasztás

Az alkoholfogyasztás a szállodák bárjaira, éttermeire korlátozódik. Az utcán, nyilvános helyeken, szabad strandon nem lehet „saját” alkoholt sem fogyasztani.
Alkohol vásárlása üzletekben nem lehetséges.

Bankok

Nemzetközi bankok közül az HSBC és a CITI Banknak vannak irodái az Egyesült Arab Emirátusokban, inkább a helyi bankok jellemzők. A bankok nyitva tartása általában 8:00-15:00 óra, egyes bevásárlóközpontokban 21:00 óráig is nyitva vannak, szombattól csütörtökig. Pénteken a bankok a bevásárló központokban is zárva vannak.

Duty Free

Duty Free shop-ban vásárolt szeszes italok és kozmetikumokra vonatkozó szabályok:
Az árucikkeket ki és be lehet vinni a célországba. A megvásárolt terméket becsomagolják egy műanyag zacskóba, amit az üzlet eladója fizetés után lezár. A vásárlás bizonylatát a zacskóba úgy kell beletenni, hogy ellenőrizhető legyen, ne kelljen kinyitni a zacskót. Az ellenőrzés közvetlenül a kapu előtt is megtörténhet. A táska nem minősül kézipoggyásznak. A táska nem nyitható ki a célállomásig.

Egészségügyi ellátás

Az egészségügyi ellátás az Emirátusok területén fejlett, állami és magánkórházak látják el a betegeket.

Földrajz

Az Egyesült Arab Emirátusok az Arab-öböl északi partján az Arab-félszigeten fekszik, szomszédos országai az Ománi Szultánság és Szaúd-Arábia. Az ország hét Emírségből áll, mint Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Ras Al-Khaimah, Umm-al Quwain és Fujairah. Ez a része a sivatagnak inkább homokos, mint kavicsos, fenséges dűnék és kevés víz jellemző. Délkeleten húzódik a Hajar-hegység.

Fotózás

Számos lehetőséget kínál a fotózni vágyóknak az Egyesült Arab Emirátusok. Amennyiben filmet szeretne forgatni vagy nagyobb volumenű fotózásra készül ajánljuk, hogy kérjen hivatalos engedélyt a fotózás előtt, különösen akkor, ha személyeket is szeretne fotózni. Helyi lakosokat ugyanis nem illik fényképezni.
A kormányépületek fotózása tilos.

Gyógyszerek és speciális diétás készítmények

Ha szükség van rá utazás alatt, akkor felvihetők a repülőgépre, ezeket külön
ellenőrzik a biztonsági szolgálat dolgozói.

Időjárás

Az év legnagyobb részében a napsütés jellemző, a téli hónapokban (december - március) az időjárás meglehetősen kellemes, rövid ideig tartó esőzések jellemzőek. Fontos a folyadék pótlása és a naptól való megfelelő védelem.
Január, február, valamint a nyári hónapok kivételével egész évben alkalmas a tenger hőmérséklete fürdőzésre.

Időzóna

Az Egyesült Arab Emírségek időzónája a Gulf Standard Time (GST) alapján GMT + 4. Nyári időszámítás nincs. Magyarországhoz képest téli időszámítás szerint +3 órával kell előre állítani az órákat, nyári időszámításhoz szerint +2 órával.

Illemszabályok

A vallás szigorú keretek között szabályozza a viselkedést és ez nem csak a helyiekre vonatkozik. A legjobban akkor érezhetjük magunkat, ha tiszteletben tartjuk a szabályokat.
Legfontosabbak:
- Az érzelemnyilvánítás különböző formái, mint például csókolózás vagy egyéb kölcsönös vonzalmat kifejező gesztusok börtönbüntetést, pénzbírságot vagy az országból történő kitoloncolást vonhatják maguk után.
- Börtönbüntetéssel sújtható a topless fürdőzés, a nyilvános alkoholfogyasztás (utcán, strandon, nyilvános helyeken), a goromba gesztikulálás, a szerencsejáték (még pénzbeli tét nélkül is). A kisebb szabálysértések is több hónapon át tartó eljárást, kiutazási tilalmat, hatalmas ügyvédi kiadást vonnak maguk után.

Ivóvíz

A csapvizet ihatónak tartják, azonban javasolt a palackozott víz fogyasztása.

Nyelv

A nemzeti nyelv az arab, ám széles körben használják az angol nyelvet is. Az Egyesült Arab Emirátus otthont ad továbbá számos különböző nemzetiségnek és az általuk beszélt nyelveknek is.

Öltözködés

Nyári öltözet viselhető az év nagy részében, a hőmérséklet azonban a tél hónapokban alacsonyabb. A medence partján vagy a privát strandon a fürdőruha elfogadott, de a városban és a nyilvános helyeken ügyelni kell arra, hogy a ruházat ne legyen túl hivalkodó. FONTOS! Mecsetek látogatása esetén uraknak: hosszú nadrág, minimum rövid ujjú póló, hölgyeknek hosszú szoknya vagy hosszú nadrág (nem szűk és boka alatt érő), csuklót takaró hosszú ujjú felsőrész és a fejet takaró kendő szükséges (nem lehet fehér, piros ill. világos színű, átlátszó a ruházat). Tetoválást mind a férfiaknál, mind pedig hölgyeknél el kell takarni! Kirándulásokhoz kényelmes cipő javasolt. Kardigánt, pulóvert érdemes vinni az útra a légkondicionált helységek miatt, vagy a sivatagi estéhez.

Poggyász

Feladandó bőrönd: mérete a repülőtársaságtól függ. A csomag súlya nem haladhatja meg a jegyben feltüntetett súlyhatárt. A feladandó csomag nem lehet henger alakú.
Kérjük, hogy a feladandó bőröndbe ne tegyen:
- készpénzt/hitelkártyát
- ékszert, nemesfémet, drágakövet
- számítógépet, videokamerát, fényképezőgépet, mobiltelefont, más értékes elektromos készüléket, műszaki cikket, illetve ezek tartozékait
- okiratot
- úti és egyéb személyazonossági okmányokat
- kulcsot
- fontos gyógyszert, gyógyászati segédeszközt (pl.: dioptriás szemüveget)
- törékeny tárgyat vagy romlandó anyagot

Kézipoggyász: mérete a repülőtársaságtól függ. Női táska, laptop táska is kézipoggyásznak számít a légitársaságoknál.

Biztonsági előírásoknak megfelelően folyadékot limitált mennyiségben lehet felvinni a fedélzetre. Egy tubus/flakon maximális mérete 100 ml lehet, maximális mennyisége pedig 10 db. Nagyobb tubus/flakon, akkor sem vihető fel a fedélzetre, ha nincs tele. A tubusok/flakonok egy tiszta (átlátszó) műanyag visszazárható, maximum 1 liter (kb. 20x20cm) űrtartalmú táskában (tasakban) szállítható. Folyadék kategóriába tartozik: minden ital, szirup, csokoládé krém, paszta és joghurt, krém, ajakrúzs, szempillaspirál, fogkrém, gél, hajlakk, parfüm, hajhab, borotvahab. Ezért célszerű minden ilyen tárgyat a feladandó bőröndbe csomagolni.

Repülőterek

Dubai két nagy repülőtérrel rendelkezik:

Dubai International Airport, rövidítése DXB:

I. terminál: Minden nemzetközi járat, ami nem Emirates járat
II. terminál: Flydubai, és egyéb fapados regionális járatok
III. terminál: Minden Emirates járat itt közlekedik

Al Maktoum International Airport, rövidítése DWC:

Wizz Air és Gulf Air járatoknak fenntartva

A két repülőtér a város két végén található, egymástól egy órányi távolságra, így célszerű ellenőrizni a repülőjegyeket utazás előtt, hogy melyik repülőtérre érkezik majd a járat.

Szálloda garancia & idegenforgalmi adó

Az idegenforgalmi adó (tourism dirham) a helyszínen fizetendő érkezéskor, a szállodában. Ez egy minimális összeg, mely a tartózkodás időtartamától és a szálloda besorolásától függ az alábbiak szerint:

Dubaiban és Ras Al Khaimahban:

5 csillag - 20 AED/szoba/éj
4 csillag - 15 AED/szoba/éj
2 és 3 csillag - 10 AED/szoba/éj
1 csillag - 7 AED/szoba/éj

Deluxe hotel apartment - 20 AED/éj
Superior hotel apartment - 15 AED/éj
Standard hotel apartment - 10 AED/éj

Abu Dhabiban:

Minden szálláshelyen 15 AED/szoba/éj

A szálloda garanciát kérhet az extra fogyasztásokra, melyet készpénzzel vagy hitelkártyával lehet kiegyenlíteni.

Személyes értéktárgyak & készpénz

Minden értéket és pénzt a szállodai széfekben javasolt elhelyezni! A szobákban felejtett értékek eltűnéséért a szálloda felelősséget nem vállal.
Közbiztonság: Az ország közbiztonsága híresen jó, az utcák is be vannak kamerázva, így a lopások, egyéb atrocitások előfordulása igen csekély.

Telekommunikáció

Sok könnyen elérhető kommunikációs forma létezik az országban. A nemzetközi tárcsázási telefonok, a postai és futárszolgálatok egyaránt, WIFI csatlakozás a legtöbb helyen ingyenes. Az Egyesült Arab Emirátusok hívószáma: 00 971. Indulás előtt érdemes a roaming feltételeiről tájékozódni a szolgáltatótól.
Ingyenes üzenetküldő és csevegő alkalmazások (Viber, Messenger, Skype, WhatsApp) az emirátusok területén korlátozottan működnek, kép, szöveges és hangüzenet küldése lehetséges, telefonálni korlátozottan lehet csak.

Tilalmak

Narkotikumok és obszcén irodalom. Lőfegyvereket csak beviteli engedéllyel, dohányárut 250 grammig, cigarettát 200 szálat, alkoholt pedig 1 litert engedélyeznek bevinni az országba hivatalosan. Állatok bevitele csak oltási bizonyítvány bemutatásával történhet.

Kábítószer: Az Egyesült Arab Emírségek szigorú, "zéró-tolerancián" alapuló ellenőrzést vezetett be repülőterein a kábítószer behozatalának megakadályozására. Olyan technikai eszközöket alkalmaznak, amelyek a legkisebb mértéket is kimutatják, sőt azt is jelzik, ha valaki rendszeresen fogyaszt drogot. A tettenérést súlyos börtönbüntetéssel sújtják. Javasoljuk, hogy az Egyesült Arab Emírségekbe utazó magyar állampolgárok saját érdekükben tartózkodjanak a legkisebb mennyiségű kábítószer behozatalától, ha pedig valamiféle drogot tartalmazó gyógyszert szednek, akkor erről legyen hitelesített orvosi igazolásuk.

Utazási okmány

Magyar állampolgároknak a hazautazástól számított 6 hónapig érvényes útlevél, melyben lehetőség szerint ne legyen izraeli pecsét vagy bejegyzés.

Valuta

A hivatalos pénznem a UAE dirham (rövidítve AED vagy DHS), a bankokban és pénzváltókban a váltási árfolyam megegyezik és a váltás itt ajánlott, szállodákban és a reptéren nem ajánlott. Visa és MasterCard hitelkártyák széles körben elfogadottak, nem javasoltak azonban az American Express vagy Diner`s Club kártyák, sok helyen nem fogadják el ez utóbbi típusokat.
Érdemes dollárral utazni és a repülőtéren érkezéskor váltani dirhamot.

Az Emirátusokban a 2013 után kibocsátott, kék színű dollárt preferálják. Amennyiben lehetséges ilyen címletekkel készüljenek!

 

Villamos energia

A villamosenergia-ellátás Dubai 220/240 voltos. Egyesült Államokbeli és európai készülékek esetén szükség lehet átalakítóra, a legtöbb szállodai recepción garancia ellenében tudnak biztosítani.

Vízum és belépési szabályok

Magyar turisták és az öböl menti országok (GCC) és számos egyéb ország turistái vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Arab Emirátusokba. Kérjük, vegyék figyelembe a legutóbbi érvényes előírásokat (azok esetenként változhatnak) és tájékozódjon a legközelebbi nagykövetségen vagy a légitársaságok weboldalain.